Een boerderij verbouwen | deel 01

Hoera, wij hebben de sleutel van onze eigen woonboerderij! Onze droom om in het buitengebied te wonen en ook helemaal naar onze eigen smaak te kunnen verbouwen wordt werkelijkheid, hoe tof is dat! We zijn zelf allebei handig en vinden dan ook erg leuk om er totaal onze eigen draai aan te kunnen geven. Zelf hou ik niet zo van eenheidsworst in het interieur, dus op deze manier kunnen we zelf bepalen hoe we onze woonboerderij vorm gaan geven de komende jaren en er echt een plek van te maken voor ons eigen gezin. En tel daarbij ook nog eens de mooie grote tuin van meer dan 2.000 m2 en een bouwkavel voor een schuur van 150m2.

woonboerderij-verbouwing-achterhoek


De boerderij is oorspronkelijk uit 1921 en hier moet natuurlijk nog veel aan gebeuren, maar wat zijn wij blij dat we deze woning op een prachtige locatie in het buitengebied hebben kunnen kopen. Het achterhuis is al vol in verbouwing door onze toekomstige achterburen en daarachter is nog een bouwkavel waar ze in het najaar starten met de bouw.

Benieuwd naar het voorhuis van onze oude woonboerderij? Ik neem je aan de hand van wat foto’s graag mee door onze woning hoe het er nu momenteel bij staat en natuurlijk (voor nu, want de inspiratie wisselt nog wel eens) onze plannen met de ruimtes.

Rondleiding door onze oude boerderij
Dit is de voor/achterdeur, en tevens nu nog de enige buitendeur, van de woning. Dit wordt uiteindelijk onze voordeur. Hier kom je binnen in een hele ruime bijkeuken. Het verlaagde plafond willen we weghalen want daaronder zit het prachtige houtskelet en de gebinten van de boerderij. Naast de voordeur zit rechts de oorspronkelijke badkamer waar wij het toilet van willen maken.

Bij binnenkomst komt er aan de linkerkant een kastenwand met ingebouwd bankje en kapstok. Als je verder de bijkeuken inloopt willen we rechts over de breedte een hoge kastenwand maken voor de wasmachine, droger en wasbak etc. Linksachter in de bijkeuken gaan we de badkamer maken met rechts daarnaast een korte gang met daar de achterdeur naar onze tuin.

woonboerderij-verbouwen-bijkeukenjpg


De oorspronkelijke woonkamer en keuken in de boerderij
Vanuit de bijkeuken kom je binnen in de woonkamer waar nu nog een grote schouw staat. Normaal ben ik van het behouden van oude details maar omdat we zelf geen gebruik gaan maken van een kachel en de haard bijna de helft van de woonkamer inneemt gaan we hem verwijderen. Hopelijk kunnen we de tegeltjes van de achterwand netjes eruit krijgen om ze te kunnen hergebruiken. Verder komt de trap naar boven nu uit in de woonkamer maar omdat deze erg steil is willen we deze 180 graden draaien zodat we hem langer en minder steil kunnen maken. De trap komt dan uiteindelijk uit in onze bijkeuken waar we een nieuwe doorgang willen maken naar boven.

Verder is er in de woonkamer nu een verlaagd plafond, stiekem hopen we dat hier nog een authentiek houten plafond onder zit verstopt dus dat is even afwachten tot we echt met het verbouwen beginnen. De ramen hebben prachtige oude luiken aan de zijkant en waar we ook dol op zijn zijn de houten sierkozijnen van de deuren, dit geeft de woonkamer meteen een authentieke uitstraling. Waar ik zelf verliefd op ben is de oude ingebouwde kast in de woonkamer. De vloeren van de woonkamer en keuken willen we verwijderen, isoleren en vloerverwarming leggen en opnieuw storten. Uiteindelijk zaten we te denken aan een mooie tweedehands houten vloer. Duurzaam en helemaal passend in de stijl van de boerderij. Maar hier zijn we natuurlijk nog lang niet overuit.

In de keuken zit nog een mooie oude sierschouw, deze laten we natuurlijk zitten. De keuken die erin zit is niet helemaal onze smaak maar kan voor de komende jaren blijven met misschien wat leuke do-it-yourselfs om hem toch eigen te maken. In de keuken willen we deels de kannescheuren uit de woonkamer terug laten komen bij het aanrecht. Hierop willen we nog iets van een oude werkbank of kookeiland plaatsen. In de rest van de keuken komt dan dezelfde vloer als in de woonkamer te liggen.

woonboerderij-verbouwen-oude-vloer-kannescheuren


Slaapkamer en de op-kamer boven de kelder
Aangrenzend aan de woonkamer kom je in een ruime kamer waar we onze eigen slaapkamer van willen maken. Hier zal ook de vloer vervangen en geïsoleerd moeten worden. Naast de slaapkamer zit de op-kamer, van vroeger uit het kamertje wat boven de kelder zit. Hiervan willen we uiteindelijk een speelkamertje maken voor onze dochtertjes. Zo kunnen ze lekker beneden spelen en hebben ze hier helemaal een eigen plekje voor. Later als ze groter zijn maken we er gemakkelijk een kantoortje of fijne extra zitplek van.


De bovenverdieping
Bovengekomen kom je in een vrij open ruimte waar jaren niks aan is gedaan. Hier willen we graag drie slaapkamers gaan maken met een overloop en ketelhok. Verder moet eerst het dak en de vloer worden geïsoleerd. Helemaal bovenin de top zit nog het oorspronkelijke ronde raampje van de boerderij, die willen we natuurlijk weer terug laten komen straks.

Benieuwd naar onze plannen voor de hele verbouwing van de boerderij en wil je op de hoogte blijven? Leuk! Volg onze verbouwing dan ook via instagram: Studio Thuismus